Hoe bespaar je energie?

31 oktober 2018

Hoe bespaar je energie?

Hoe bespaar je energie?
Anker

[]

De donkere dagen komen eraan en we blijven allemaal binnen. In de wintermaanden verbruiken we samen veel meer energie dan in de zomer. We eten meer thuis en koken dus meer. Winterse stoofpotjes en gebraad moeten langer op het vuur of in de oven staan en we steken sneller bijverwarming en de pellet kachel aan. Het wordt sneller donker dus ook de lampen branden meer. En de was moeten we drogen in de droogkast. Hierdoor loopt ons energieverbruik in de wintermaanden op.

Toch moeten we slim omspringen met energie. Je hebt het de voorbije maanden vast ook al gehoord in het nieuws. Er dreigt een energietekort deze winter en er is een afschakelplan opgesteld met verschillende zones waar één voor één geen elektriciteit kan zijn de komende maanden. Om een black out te vermijden zijn de energieleveranciers op zoek naar alternatieven. Ook jij kan energie besparen en je steentje bijdragen door slim met elektriciteit en andere energiebronnen om te springen. Bovendien bespaar je zo heel wat op je energiefactuur! Zelfs de kleinste aanpassingen kunnen zorgen voor een groot verschil.

Hoe bespaar je energie? Met onze besparingstips kom je de volgende maand al een heel eind.

Anker

[]

7 producten die je helpen elektriciteit te besparen

Vervang de grootste energieverbruikers in huis!

Wist je dat je keukentoestellen verantwoordelijk zijn voor een hoog elektriciteitsverbruik? Je koelkast en diepvriezer verbruiken constant energie en zijn daardoor echte energievreters. Ook de wekelijkse was en afwas draagt bij aan het energieverbruik.

Lees welke toestellen je beter vervangt door een energiezuinige versie. En ontdek heel wat tips om je energieverbruik te doen dalen met je huidige toestellen.

Naar de energie besparen tips.

Betalen met ecocheques

Wat zijn energiezuinige toestellen?

Tijd voor actie! Je wil ook je steentje bijdragen en je elektriciteitsverbruik zo veel mogelijk verminderen. De eerste stap wordt je oude elektrische toestellen vervangen. Bijvoorbeeld je plasma tv: mooi beeld, maar verbruikt heel veel energie. Vervang haar door een superzuinige oled tv of led tv met een energieklasse vanaf A+. Next, je wasmachine van 20 jaar oud. Schakel over naar een nieuwe energiezuinige wasmachine en ga voor een kortere wastijd en minder energie- en waterverbruik.

Nog een pluspunt van energiezuinige toestellen? Je kan ze aankopen met ecocheques! Een ecocheque is een bepaald bedrag dat je van je werkgever krijgt om ‘groene’ producten aan te kopen. Ontdek op deze pagina alles over ecocheques.

Op zoek naar een energiezuinig toestel, maar wil je niet alle energielabels vergelijken? Op onze ecocheques pagina vind je heel wat energievriendelijke koelkasten, tv’s wasmachines, diepvriezers,…

Bekijk de energiezuinige toestellen.

Anker

[]

6 tips om energie te besparen

Anker

[]

6 tips om energie te besparen
Anker

[]

1. Kies voor energiezuinige toestellen

Vervang oude toestellen die veel elektriciteit verbruiken zoveel mogelijk door energiezuinige toestellen. Nieuwe modellen verbruiken veel minder energie (en water). Kijk bij aanschaf van een nieuwe koelkast, wasmachine, tv, stofzuiger, enz. zeker naar de energieklasse op het energielabel. Dit energielabel is verplicht voor heel wat huishoudtoestellen en bevat heel wat belangrijke en nuttige informatie, zoals de energieklasse en het jaarlijkse energieverbruik.

Kies altijd voor een toestel met minstens energieklasse A+. Hoe meer plusjes na de letter A, hoe energiezuiniger het toestel is. Een toestel met energieklasse A+++-30% is nóg energiezuiniger.

2. Onderhoud je toestellen zoals het moet

Maak regelmatig de pluizenfilter van de droogkast schoon, ontkalk je koffiezet en waterkoker op tijd en maak de filter en trommel van je wasmachine zeker maandelijks proper. Wanneer je je elektrisch toestel goed onderhoudt, zal deze langer meegaan en de normale hoeveelheid energie blijven verbruiken. Een wasmachine met heel wat kalkafzetting op het verwarmingselement zal veel meer elektriciteit verbruiken wanneer je wil wassen op hoge temperatuur. Door de kalk kost het immers veel meer moeite om het water te verwarmen.

Heb je nog geen diepvries met NoFrost technologie? Dan zal je geregeld zelf het ijslaagje van de randen van de diepvriezer moeten verwijderen. Een tijdrovend klusje, maar een ijslaag doet het stroomverbruik aanzienlijk stijgen.

3. Vermijd stand-by

Vermijd stand-by verbruik en trek de stekker uit het stopcontact van toestellen die je niet vaak gebruikt. Of maak gebruik van een aan/uit knop op de stekkerdoos. Ook laders van je laptop, gsm of scheerapparaat laat je best niet in het stopcontact zitten na het opladen.

Anker

[]

4. Vaarwel gloeilampen

Heb je nog gloeilampen in huis? Hoog tijd dat je deze vervangt door spaarlampen of LED lampen. Deze verbruiken heel wat minder elektriciteit en hebben een langere levensduur. Verlaat je de kamer voor een tijdje? Schakel de verlichting dan uit.

5. Niet te vol en niet te leeg

Prop je koelkast niet te vol, want dan moet deze veel meer energie verbruiken om alles koel te houden. Je diepvriezer, daarentegen, zit beter wel zo vol mogelijk. Zo ga je ijsvorming tegen en kan er minder warme lucht in de diepvries wanneer je de deur opent. Lege ruimte kan je opvullen met piepschuim of een kartonnen doos.

Zet nooit warme voedingswaren in de koelkast of diepvriezer. Laat de inhoud ook eerst goed afkoelen voor je er het deksel op plaatst.

6. Slim verwarmen

Door een extra trui aan te trekken of gezellig samen onder een fleece dekentje te kruipen, kan je de verwarming een graad lager zetten. Gebruik bijverwarming enkel als het echt nodig is. Een olieradiator is de meest energievriendelijke oplossing omdat deze, wanneer de olie eenmaal warm is, niet veel energie meer verbruikt.

Een temperatuur van 15 °C is meer dan genoeg in de slaapkamer. Slapen in een te warme kamer is niet gezond; een extra deken kan soelaas bieden als je het te koud hebt.

Anker

[]